Als ondernemer, maar ook als werknemer is het belangrijk om een goed verzorgd LinkedIn-profiel te hebben. Zo word je beter gevonden (ook via Google) door opdrachtgevers of recruiters.
In deze blog geef ik je 10 tips om je LinkedIn-profiel te optimaliseren.
Jouw perfecte LinkedIn-profiel in 10 stappen
- Foto
Plaats op je LinkedIn geen vakantiekiekje, maar zorg voor een verzorgd uitziende foto. - Samenvatting (summary)
Dit is het belangrijkste onderdeel van je profiel. Hier plaats je een samenvatting van jouw sterke punten of waarin je je zelf wilt ontwikkelen. Let erop dat je hier zoekwoorden, oftewel keywords. gebruikt. En dat je deze minimaal 1x herhaalt in je tekst. - Kopregel (headline)
Dit is je ‘titel’ die achter je naam wordt getoond. De meeste mensen schrijven hier hun functie. Wil je er meer uithalen? Gebruik hier dan ook zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden.
Ik gebruik meerdere zoekwoorden in die regel. Er is ruimte voor, dus gebruik die ruimte met woorden waar jij op gevonden wilt worden.
4. Werkervaring en vrijwilligerswerk
Vul hier je werkgevers in, met je functietitel. Hier kun je ook een beknopte omschrijving van je verantwoordelijkheden omschrijven, dit geeft bezoekers een beter beeld van wat jij kunt.
5. Volgorde ervaring aanpassen
LinkedIn toont standaard bij werkervaring je nieuwste bovenaan. Maar bij vrijwilligerswerk staat standaard het oudste bovenaan. Dorothé mailde mij n.a.v. mijn nieuwsbrief in januari en vroeg of je dit kon aanpassen. Ik ben erin gedoken en dat kan, hierbij een kort stappenplan:
1.Ga naar het onderdeel ‘Ervaring’
2.Klik op de betreffende functie
3. Onder het pennetje worden 3 liggende streepjes getoond:
4. Door op deze streepjes te gaan staan, kun je je werkervaring naar boven of onderen verplaatsen.
Via de mobiele app werkt dit net wat anders:
- Ga naar je profielfoto linksboven, scroll dan naar werkervaring en klik op het potloodje om dit gedeelte aan te passen. Dan krijg je onderstaand scherm:
- Klik op ‘opnieuw indelen’ bovenaan.
- Dan komen de 3 liggende streepjes achter je werkervaring te staan.
Daar kun je op klikken en ze naar boven of onderen verslepen om de volgorde te wijzigen. Vrijwilligerswerk staat helemaal onderaan je werkervaring en opleidingen.
6. Connecties
Nodig mensen die je kent of waar je mee hebt samengewerkt uit om met je te linken. Zorg dat je in de uitnodiging kort vermeldt waarom je met diegene wilt linken. Veel mensen weigeren connectieverzoeken zonder persoonlijke tekst.
7. Groepen en bedrijven volgen
Zo laat je zien welke interesses je hebt. Volg de bedrijfspagina van je werkgever om op de hoogte te blijven van updates. Vind je een bericht interessant voor je netwerk? Door lid te worden van groepen in jouw vakgebied, kun je reageren op discussies of antwoord geven op vragen. Zo toon je welke expertise jij hebt. En het levert je zichtbaarheid op bij mensen buiten je eigen netwerk.
8. LinkedIn Bedrijfspagina
Heb je een eigen bedrijf? Maak dan een bedrijfspagina aan op LinkedIn. LinkedIn update de mogelijkheden voor bedrijfspagina’s regelmatig. Vorige maand beschreef ik in een blog de nieuwste mogelijkheden van LinkedIn. Volg de bedrijfspagina van je werkgever om op de hoogte te blijven van updates. Vind je een bericht interessant voor je netwerk? Reageer dan met een like of deel dit bericht (bijvoorbeeld vacatures). En vind je dat het bedrijfsprofiel van je werkgever er niet top uitziet? Stuur dan mijn bovenstaande blog met tips naar de marketingafdeling:)
9. Updates plaatsen
Plaats regelmatig updates over jouw expertise. Deel een artikel waar je iets aan hebt gehad, of deel blogs van anderen (of van jezelf).
10. Ga het gesprek aan en reageer op anderen
De kern van social media is de interactie die er mogelijk is, dus maak er gebruik van. Jouw zichtbaarheid en expertise worden erdoor versterkt
11. Bonustip: Wees consistent
Als je een duidelijke uitstraling wilt, kies dan voor 1. Regelmaat, 2. Eenduidigheid en 3. Persoonlijkheid. Dit zijn zaken die op social media werken. Focus niet op je product of dienst, maar laat zien wat mensen ermee kunnen bereiken. Bepaal 1 hoofdthema (bij mij is dit: social media zakelijk inzetten) en een aantal subthema’s (pijlers). Zo weten anderen waar jij veel kennis over hebt en benaderen ze jou eerder voor de juiste opdrachten.
Word je ook wel eens moe van mensen die alleen maar platte promotie maken voor hun producten of diensten? Laat ze dan dit eens zien:
