De Fast Forward knoppen voor je contentmarketing: video & durf!

https://www.socialbee.nl/wp-content/uploads/2016/05/IMG_8024-1050x1050.jpg

Even snel doorscrollen met de Fast Forward knop. Om precies uit te komen bij wat jij wilt horen. Dat zat er niet in bij het Content Marketing Fast Forward Event: the Europe edition. Keynote sprekers Doug Kessler en Joe Pulizzi maakten er samen met vier Fast forward sprekers wel een wervelende show van op de zonnige dinsdagmiddag na Pinksteren. Wie er niet bij was: je hebt wat gemist. De sfeer, de keynotes en de netwerkborrel waren van een hoog niveau. Wie aan zijn of haar collega’s wil doorgeven waarom content marketing (en hoe!) the way to go is, delen we hier de belangrijkste learnings die de revue passeerden.Take aways van de dag: video, video, video en durf, durf durf.

Durf hoog te mikken

Joe Pulizzi Content Marketing Fast Forward

Je kunt geen geweldige content maken als je op middelmatige content mikt. Stel je doelen hoog, dan kom je verder! Doug Kessler noemt dit als tip tegen het maken van ‘crappy content.’ Wie kent het deuntje van de video ‘Dumb ways to die’ niet? Australische organisaties maakten al jaren informatieve video’s over het gevaar van vlakbij de spoorlijn spelen. Die haalden rond de 10.000 views.

De video ‘Dumb ways to die’ had als doel om wereldwijd bereik te creëren. En dat lukte met een liedje met een irritant deuntje.  Check de views: (>128 miljoen!) https://youtu.be/IJNR2EpS0jw

Video: Jyske Bank startte eigen tv-station

“When you can’t rely on the media, you have to become a media”, zo start Lasse Høgfeldt van de Deense Jyske bank zijn presentatie over het inhouse videoproductiebedrijf van de bank.
Een benadering die aanspreekt in de zaal, maar ook vragen oproept, zoals: Kunnen jullie overal transparent over zijn? Een verfrissende benadering van de CEO: Wekelijks maakt hij een wandeling met een medewerker, die ongescript en ongeregisseerd overal vragen over mag stellen. Vastgelegd op video.

Revolutionair? Niet zo. Effectief? Zeker weten. Het behoedde Jyske bank zelfs voor een vijandige overname.

Durf  ‘ongekend eerlijk’ te zijn

Hans Brinker hotelDoug Kessler deelt een mooi voorbeeld van een Nederlands budgethotel: Hans Brinker. Hun belofte? Niet het beste hotel om te slapen, maar wel het beste als je van feesten houdt. De opbrengst? Alleen maar boekingen door hun doelgroep en minder ‘foutboekers’ en klachten van mensen die voor hun rust naar het hotel kwamen.

Doug’s tip om onvergetelijke content te maken is dan ook: Try insane honesty!

Video: Bart’s Fishtales

Bart van Olphen is een kok die zich zorgen maakt om de visstand in de wereld. Met zijn merk Bart’s Fishtales streeft hij naar duurzame visvangst. (als vissen op de huidige manier doorgaat, zijn de meeste vissoorten in 2040 niet meer te krijgen) én hij wil het verhaal van de vissers vertellen. Op video. Maar ook startte hij zijn onderneming met onderzoek naar de behoeften en vragen van zijn doelgroep.

Redenen waarom mensen niet veel vis eten: 1. de bereidingswijze (mensen weten niet hoe ze vis moeten klaarmaken) en 2. gebrek aan transparantie – in de visvangst vinden veel misstanden plaats, mensen vertrouwen visproducten niet. Bart legde zich er niet bij neer en introduceerde ‘De kortste kookshow ter wereld’ (15 seconden op Instagram) en reist nog steeds de wereld over met een stagiair videoproductie om ‘ziijn’ vissers op video vast te leggen. Met succes, want als Jamie Oliver je benadert of je mee wilt werken aan zijn YouTubekanaal en binnenkort de eerste Bart’s Fishtales shop-in-shop bij de Albert Heijn XL opent, kun je wel van een succesvolle marktintroductie spreken.

Durf  ‘Social by design’ in te voeren

Philips heeft als grote corporate organisatie moeilijkheden te overwinnen in contentmarketing. Zoals veel lagen die mee willen beslissen en veeeeel afdelingen die hun producten in de content terug willen zien. Hun oplossing? Alle content moet voldoen aan het ‘social by design’ principe. Simpel en effectief.

Bloggen over producten op LinkedIn werkte nauwelijks. Totdat iemand het verhaal vertelde over het dochtertje van een collega die dankzij een Philips Light veel beter kon slapen, ondanks haar ernstige ziekte. De engagement op die post was enorm. Toen is vastgesteld: Alle content voor LinkedIn moet net zo mooi zijn als dat verhaal. Is dat het niet? Dan verschijnt het niet.

DJoe Pulizzi Content Marketing Fast Forwardurf de volgende stap te zetten

Afsluitende keynote speaker Joe Pulizzi (aka Mr. Content marketing himself) stelt zes stappen voor bedrijven die een (epic) content brand willen worden. Stap 2: Tilt! Anne Reardon, een Australische voedingsdeskundige en huismoeder, maakte YouTubevideo’s met 100 abonnees in 2012. Vandaag heeft ze ruim 2,5 miljoen abonnees en leeft ze van advertentie-inkomsten daarvan. Haar geheim? In plaats van een ‘gewone’ kookshow, maakte ze ‘impossible food creations’ waarbij ze haar kijkers betrok door voor haar onmogelijke recepten te verzinnen. ‘Tilt’ je content, oftewel: durf de volgende stap te zetten.

Moeten we nu massaal een YouTubekanaal maken met gekke en korte kookshows? Nee, dat is allemaal al eens gedaan. Maar de rode lijn in de presentaties was: epische contentmarketing vergt creativiteit, inzicht in de behoeften van je doelgroep én veel liefde en toewijding. Oja en een portie durf.
There are no comments

Add yours