De geruchten doen al een tijdje de ronde: Facebook werkt aan een eigen munt. WeChat heeft WechatPay, Snapchat experimenteerde met betalingen, nu gaat Facebook met een eigen virtuele munt aan de slag. Ik zet wat geruchten en feiten op een rij.
Globalcoin of Libra?
Over de naam wordt nog gespeculeerd: zowel Globalcoin als Libra doen de ronde. Reuters merkte op dat Facebook begin mei in Zwitserland een fintechbedrijf registreerde ‘Libra Networks.’ De BBC sprak met bronnen die de naam Globalcoin noemden.
Globalcoin is geen cryptomunt
Nee, de nieuwe Facebookmunt wordt geen nieuwe bitcoin. Cryptomunten zoals bitcoin zijn namelijk open, terwijl Facebook als een gesloten systeem werkt. Het enige crypto aan deze munt is dat transacties waarschijnlijk worden bijgehouden in de blockchain. Globalcoin kan wel een grotere bedreiging worden voor banken dan alle bestaande cryptomunten bij elkaar.
Waarop is de munt gebaseerd?
De nieuwe munt wordt een zogeheten ‘stablecoin’ waaraan een aantal valuta zoals de yen, euro en dollar is gekoppeld. In tegenstelling tot decentrale cryptomunten zoals bitcoin, zal de Facebookmunt door een centrale instantie beheerd worden. De geldigheid van bitcointransacties wordt geverifieerd door zogenaamde nodes. In het geval van de Facebookmunt zouden deze nodes niet door gebruikers worden beheerd, maar door bedrijven die investeren in het project. Dit zijn bedrijven zoals Visa, Paypal, Mastercard enBooking.com. Wat ze voor de investering terugkrijgen? Daar wordt nog over gespeculeerd, maar alles wijst op betaaldata van gebruikers.
Toepassingen van de Facebookmunt
Nu het echt interessante deel: Waar kan de Facebookmunt voor worden gebruikt? Deze 3 toepassingen worden genoemd:
- Betalingen doen. Dit gaat een stap verder dan alle bestaande betaalsystemen. Je kunt namelijk met Globalcoin betalingen doen zonder tussenkomst van een betalingsprovider (bank). Bedrijven als Visacard, MasterCard, Paypal en Uber werken naar verluid mee aan de nieuwe virtuele munt. Dit terwijl ze eigenlijk concurrenten zijn.
- Snel producten aanschaffen via Facebook, Instagram en Whatsapp. Zoals Mark Zuckerberg aankondigde op de F8 developers conferentie: ‘het moet net zo makkelijk worden om een betaling te doen als een foto te versturen.’ Ook zouden volgers snel producten kunnen aanschaffen die Instagram influencers promoten. Dus dit is rechtstreeks via de accounts van influencers in plaats van de account van bedrijven.
- Facebook kan mensen met coins belonen als ze advertentie(video’)s van bedrijven op Facebook/ Instagram/Whatsapp bekijken. Dit is wel een bijzondere move, want Facebook wil meer de nadruk leggen op interactie tussen mensen. Een gevolg hiervan is waarschijnlijk dat advertentiekosten voor bedrijven zullen stijgen.
De grote roze olifant
Maar dan is er hét hete hangijzer voor Facebook: privacy. Na het Cambridge Analytica schandaal stopten honderdduizenden Nederlanders met Facebook (zeggen ze). Toch lijkt deze move dé poging van Facebook om weer positief onder de aandacht te komen. Betaalgemak via je mobiel is echt iets waar veel mensen op wachten. Maar die betaaldata verkopen.. het zal zeker weer een paar duizend mensen afschrikken.
Potentie van de Facebookmunt
Als je kijkt naar de cijfers, staat Facebook samen met Instagram en Whatsapp, bij bijna iedere Nederlander (en miljarden wereldbewoners) op hun telefoon. En de Globalcoin gaat waarschijnlijk op al deze 3 netwerken werken, want ze zijn alle 3 van Facebook.
Facebook beconcurreert met deze move alle traditionele betalingsproviders en banken. Want waarom zou je een extra app gebruiken als je wereldwijd in apps waar je al in zit ook kunt betalen? Tikkie is in Nederland in korte tijd populair geworden, Apple Pay als eenvoudige betalingsmanier ook. Seamless betalingsgemak is waar veel mensen behoefte aan hebben. Het vertrouwen van consumenten in banken is sinds de bankencrisis ook nog niet volledig hersteld. Als Facebook betalingen echt smooth laat verlopen, zie ik een gigantische potentie in deze munt.