LinkedIngroepen vernieuwd: de wijzigingen op een rij

Vernieuwde LinkedIngroepen: leven ze nog of komt de reddingspoging te laat? Wie weet heb je het al gehoord, LinkedIn kondigde het in de zomer al aan, de LinkedIn groepen zijn vernieuwd. Afgelopen week werden de wijzigingen uitgerold. Een kort overzicht van de 7 belangrijkste wijzigingen.

1. Groups geen aparte app meer

Vanaf 2015 had LinkedIn een aparte Groups app. Hier zijn ze weer op teruggekomen, de groepen zijn nu weer volledig geïntegreerd in LinkedIn.

2. Groepsupdates in newsfeed

Updates van activiteit in LinkedIn groepen zie je nu ook in je feed voorbij komen. Ik heb al een voorbeeld voorbij zien komen, maar werd er niet door getriggerd naar de groep te gaan en verder te lezen.

 

Het ‘gesprek’ dat ik in mijn LinkedIn-feed kreeg: Een bericht van iemand die met 3 woorden een zelfpromotionele boodschap stuurde. Met daarbij een stockfoto die bijna ironisch leek. Nee, LinkedIn, zo komen we er niet.

3. Taggen

Leden kunnen elkaar taggen in een bericht (door @mention). Dit is dan wel weer handig, want dat stimuleert gesprekken in de groepen, waar het nu nog te vaak over linkjes dumpen en zelfpromotie gaat.

4. Video minder voorrang

LinkedIn heeft zijn algoritme recent gewijzigd, native video van profielen en bedrijfspagina worden niet meer zo vaak getoond. Maar nu kan video dus weer in groepen de overhand krijgen. Video’s krijgen vaak minder reacties (en het andere nadeel van video: je kunt er niet even snel ‘scannen’ op interessante onderdelen voor jou). Mensen houden dan minder tijd over om nog te reageren, dus ik zie niet hoe deze functie de interactie in LinkedIngroepen moet stimuleren.

De overige wijzigingen treffen vooral LinkedIn groepsbeheerders:

5. Geen e-mailblast naar alle groepsleden meer mogelijk

Als je echt de conversatie gaande wilt houden, is dit een goede functie. Maar het werd blijkbaar niet veel gebruikt of juist misbruikt, dus deze optie heeft LinkedIn verwijderd.

6. Posts ‘pinnen’ aan de bovenkant.

Er wordt aan gewerkt om dit gepinde bericht alleen te tonen als mensen nieuw in de groep komen, en weg te halen als je dit bericht al gezien hebt.

7. Leden beheren vanuit app

Het is voortaan mogelijk om leden toe te voegen en te verwijderen vanuit de LinkedIn mobiele app. Dat is een duidelijke pré.

Too little too late?

Gaat dit de LjnkedIngroepen nieuw leven inblazen? Zijn deze maatregelen voldoende om de groepen weer waardevol te laten worden in plaats van zelfpromotiekanalen? Ik ben bang dat deze verandering geen verschil gaan maken. En ik vraag me af of dit voldoende is en of dit is wat groepsbeheerders willen. Het leek er lange tijd op dat LinkedIn de stekker helemaal uit Groepen wilde halen, het positieve is dat het nog een kans wordt gegeven.

Ben jij LinkedIn groepsbeheerder en wat vind jij van deze nieuwe opties? Was dit waar je op zat te wachten of welke functie had jij liever gezien om groepen weer waardevoller te laten worden?